Årskrönika Anno 2021

Efter ett långt uppehåll så är Blekingska nationens Höstblot äntligen tillbaka och mitt i den höstigaste höst vi sett på länge. Nu när allting runt oss antingen vissnar eller görs lattesmak på är det en god tid för oss att kontemplera det året som gått och som vi nu inhöstar. Blekingskas sista stunder i väst seglar i samma tecken som de fallande löf som omgiver byggnaden. Tiden går mot sitt slut och vart tar den vägen då? Jo, det ska jag berätta för er!

OBS! Deppa ej! Detta var bara en tematisk inledning som kommer leda till en insikt om nationens dygder i slutet av denna årskrönika för att skapa en känsla av narrativ och välmående i läsarna (ni). 

1. Sproud

Året började med ett oväntat problem. Vi hade fått i gåva ett El Dorados skatter-antal kartonger med ärtdrycken Sproud i slutet av 2020. Dessa gick inte åt, då nationen var stängd i januari på grund av pandemin* och snart var vi tvungna att ställa oss frågan “vad skola vi göra åt detta berg vegandricka?”. Planen kläcktes att tjänstemannakåren skulle spela kubb med dem och kuratelet bada i det. Snart färgades vintersnön på Måsvägens innergård en härlig nyans av Sproudig beige. 

Så var det problemet över, right? Icke sade Nicke! Precis när vi trodde att vi var klara med ärtdrycken hittades en ny (eller om man ska tro bäst före-datumet, väldigt väldigt gammal) kartong i en vrå på expeditionen bara förra veckan. Det är redan bestämt att den modige skall dricka ur denna under årets sista exp och hoppas att Sproud mognar som vin.

2. Studiecafé

Om du skulle fråga en student på måfå om Lunds nationer är platser där det händer saker så skulle de säkerligen svara ja. Vad gör man då på en nation där inget händer? Mitt i denna knepiga paradox kom Q på idén om att driva pluggcafé. Kaffe, bulle och en tyst plats fanns att hitta här. Vilken bitterljuvhet att beskriva Blekingska nationen i Lund som en tyst plats. En fjäril kom till och med på besök för att påminna om att det vackra i världen är med oss. Eller så läser jag in för mycket i det här...


3. Mässen

I våras kom ett nytt barn till världen och med barn menar jag såklart återkommande verksamhetsevent. Konceptresturangen Mässen har hela våren serverat förstklassig mat för studentpriser när pandemin* omöjliggjort dans och partaj i gillestugan. Vad är en konceptrestaurang undrar ni! Det gör jag med! Kanske att de har teman? Allt från Orientexpressen till ett klassiskt svenskt svenskt brännvinsbord med surströmming och allt. Som poeten Steven Harwell en gång skrev: “What a concept”!


4. KK och Studentlund

Kan att KK-ordföranden och Studenlundskoordinatorn båda är omtyckta Blekingskamedlemmar innebära att BL faktiskt är störst, bäst och/eller starkast? Är vi Yorkshireterriers med oproportionerligt högt skall? Hmm. Hur som helst vet alla att Yorkshireterriern är den gulligaste hunden.

5. Hembyggdsresa

I slutet av sommaren nalkades det road trip för kuratelet, seniors och husförmannen. Inspektor hade oss bjudit till hans slående vackra stuga på Sjöö. Skärgården! Blekinge! Hembygden! 

Ett Midgårdskt kustdis banade snart väg för sol och badväder. Värden introducerade oss till till konceptet “Badrep”. Detta var en anordning som hjälpte badaren klättra upp ur det iskalla vattnet och inte halka alltför mycket på de branta stenarna. Djäflar, saten och de tre bockarna Bruse, vad en slog sig ändå. Men vi var belåtna ändå för att ha levt enligt orden som finns på sidan 39 i Blekingskas sångbok: ”Marken, stenarna där som barn jag lekt”.

6. Novischperioden

Detta året bjöd på den största novischperioden i Blekingskas historia. Både kul, ballt och häftigt! Kan det vara att novischer kände en viss lockelse till temat (musik genom tiderna)? Förbaskade hipsters vi är, va?

7. Återöppning

Så kom räddaren till slut. Radion rapporterade att pandemin* gjorts olaglig och alla fick svinga sina lurviga igen! Som alla kämpade och försökte minnas hur saker faktiskt gick till för ett år sedan. Det är ett svårt företagande när ens livsstil utgår från att inte komma ihåg helgerna eller senaste delkursen. Men snart var allt i rullning igen, till och med klubb Indigo!

Fjärilen från studiecafét gästade till och med på dansgolvet! Den överlevde allt! Det är inte bara jag som läser in för mycket i omständigheter! Universum har givit oss ett tecken! 

Inte en enda gäst kunde hålla glädjen tillbaka när Shoreline än en gång spelades i västers lokaler. Fast, det kändes lite ringrostigt. Vi får jobba på det. Hur som helst: 

FÖR VIII HAR BÄTTRE EFTERSLÄPP, SHA-LA-LA-LA-LA-LA!!!!

8. Dikter och annan lögn

Nationen har turen att ha en så kreativ sångtjänsteman. Ibland tar det sitt uttryck i åsikter om sånger. Exempelvis  hävdar denne att julvisan “Tipp Tapp”s lyrik går som följer: Tipp Tapp, Tapp Tipp, Tipp i hela huset. Andra gånger kan det komma upp i diverse till synes otroliga berättelser. Han ska ha:

  • nästan vunnit mot Kinas pingislandslag. 

  • vägt 30 kilogram som nyfödd. 

  • varit en av de första som lyssnade på technogruppen Daft Punk, trots att han föddes två år efter deras debutskiva.

  • åkt rullstol upp för en 300 meter hög kulle. För läsarnas referens, Avicii Arena är 85 meter hög.

  • varit ett fan av Englands nationalsport, vilken han hävdar är häst och vagn-hoppning.  Detta är en sport där fyra hästar i ekipage innehållande fyra kuskar hoppar över ett vanligt hästhoppshinder.

Den sista av dessa historier faktakollades genom att höra av sig till Englands National Archive. De dementerade sportens betydelse för den Engelska nationalsjälen. De andra historierna befinner sig för närvarande i en situation jag gillar att kalla Schrödingers skrönor och kan mycket väl vara sanna.

9. Finland

Som den erfarne läsaren av årskrönikor vet är kuratelets resa till de Finska filialerna (våra vännationer) ett återkommande segment. Då undertecknad var tvungen att närvara vid val av nya kuratelare var det bara Q och PQS som kunde åka och ha juhlia i öst. Finland, vad ni än gjorde med dem så måste ni gjort det bra. När Q intervjuades inför denna krönika mumlade han fram “Vi hoppade hoppborg i skogen” på ett synnerligen bakfullt vis. Way to go, Finland. Way to go.


10. Ultima verba textus

Så det blev ett år ändå! Trots pandemin* har livet på Blekingska fortsatt och ibland även frodats. Kreativitet, engagemang, kärlek, samt stollighet har visat sig vara dess räddare. Alla som serverat en öl, eller alkoholfritt alternativ, och alla som druckit en öl, eller alkoholfritt alternativ: ni är Blekingska. Nationen har åldrats i snart 325 år och kan konstateras vara en riktigt stilig silver fox. Denna höst innebär inte en förmultning, men ett återskapande. Jag hoppas alla höjer ett glas ikväll för en ljus framtid, då det nästa år, i samband med en efterlängtad flytt, blir Östblot.


Eric Sarkar Nilsson, Blekingska nationens Notarie 2021.

*som fortfarande är ett faktum. Fortsätt tvätta era händer efter WC-besök!

Med illustration av Lukas Olsson