TÄVLING: Vinn kokboken Vegansk matlåda

Från och med den 31 augusti lottar vi varje dag ut ett exemplar av boken Vegansk matlåda av Amalia och Emma Oller Westerberg. Vår qurator tog sig en pratstund med duon gällande hur man ska tänka med studentmatlådorna - och hur det känns att debutera som författare under studietiden.

Recept till Amalia och Emmas bästa tips för första matlåda hittar ni här!

Först och främst: varför valde ni Uppsala istället för Lund? Det låter ju alldeles galet? 
Hehe, tur att ni inte är KTH-are som ställer frågan, då hade rivaliteten stigit! Nejdå, men Uppsala ligger bara en halvtimme från vårt barndomshem och tanken att läsa på Uppsala Universitet och ta del av studentlivet här var välmarinerad redan i gymnasieåldern. Dessutom läser vi båda civilingenjörsprogram som vi var FETT peppade att läsa i den utformningen som finns i Uppis.

 

Okej, vi förlåter er. Vad tycker ni är det bästa med studielivet rent generellt?
Med risk för att låta cheesy: Just att plugga är så enormt givande. Att få lära sig något nytt varje dag är ju stimulerande som attan och att få kunna kombinera det med (relativt) fria dagar och ösiga fester är ju drömmen. 

 

Vad är era bästa tips för alla novischer? 

  • Studiemässigt? Tänk på studierna som ett jobb och var beredd på att det kommer att ta tid. Att öva in system och rutiner för plugget tidigt vinner du på i längden. För oss tog det nog tre år innan vi hittade den perfekta balansen mellan studier, (extra)jobb och vila. 

  • För den mentala hälsan? Det kommer komma skitkurser, perioder du känner dig omotiverad och kanske en och annan omtenta. Förbered dig på att allt det hör studietiden till och det är bara att ta sig igenom.

  • Matlådemässigt? Ät aldrig den sista matlådan i frysen! Försök att fylla på i ungefär samma takt som du äter så att det alltid finns en eller två nödlådor att hugga in times of bakfylla eller panikplugg.

 

När började ni intressera er för just matlådor? 

Vi har alltid gillat att laga och äta mat. Matlådor blir en naturlig del av, iallafall vår, studietid och att ha goda matlådor var ju ett sätt att göra långa skoldagar mer uthärdliga. När vi började äta veganskt var det många som nyfiket tittade ner i våra veganska matlådor och frågade om receptet. Vi märkte att våra matlådor kunde inspirera våra polare att käka grönare -och nu för tiden har vi över 41 tusen polare som inspireras och inspirerar inne på instagram.

 

Vad är er to go to-matlåda?

– Lasagne eller potatisgratäng med vegofärsbiffar och löksky. Ofta blir det välfyllda, moffiga lådor för att få ihop tillräckligt med energi för att sitta igenom en flervariabelanalysföreläsning eller laboration i bioorganisk kemi.

 

Hur gör man en billig matlåda god?

– Vitlök, baby! Ordentligt med vitlök och lök är ju grundbulten i en god låda och kostar inte många kronor.  Med ett välfyllt kryddskåp kommer en också långt. En tomatsås med tofu blir provencalsk med kryddor som basilika, mejram, rosmarin, salvia och timjan och kan då passa perfekt till pasta. Eller så blir den, men en masala-kryddblandning, en indiskinspirerad rätt som äts med ris eller naan. Med 7-kryddor får du en sås som tar dig till mellanöstern och du kan äta den med ett libabröd eller ris. Det kan kosta en slant (eller en stund) att bygga upp en bra kryddlåda som passar just dig -men när det är gjort så är det easy peasy att göra goda, billiga lådor.

 

Vad för matlådor använder ni själva rent konkret? Är det en platslåda från Clas Ohlsons en glaslåda eller till och med en sådan där hipp rostfri?

– I vår bok är alla rätter (förstås!) fotade i matlådor och där ser ni vilken mångfald som finns i våra skåp. Vi tycker de har sina respektive fördelar men på campus blir det i de allra flesta fall glaslådor, ofta eftersom vi gillar att laga maten direkt i dessa. För lådor som ska käkas kalla gillar vi varianter av återvunnen plast eller andra hippa lättviktsmaterial!

 

Låtsas att ni när nya studenter och flyttar in i en liten liten studentetta. Ni har ett litet kylskåp, en lite fryslucka och ett stort, men tomt, skafferi. Vad handlar ni på er första tur till matbutiken och varför? 

– Vilken rolig fråga! För att fylla skafferiet hade köpt på oss ordentligt med krossade tomater, några tetror baljväxter som bönor och kikärtor, ett gäng kryddburkar och kolhydratladdat med pasta- och rispaket. Rotfrukter och lök hade vi också köpt och lagt i en låda längst ner i skafferiet, där håller de ett bra tag. Vi hade inte lämnat matbutiken utan  rapsolja att steka i och en god olivolja till smaksättning. Några havredrycker och kokosmjölkstetror hade också åkt med. Har vi råd skulle vi köpa oliver, soltorkade tomater och nötter också. 

– Till kylen köper vi lite växtfraiche och växtbaserad matlagningsgrädde, ketchup, senap och såna förnödenheter. Mjökfritt margarin hade vi säkert glömt att köpa och saknat efter några dagar. Tomater, zucchini, aubergine och bladgrönt så att det räcker för veckan hade fått åka med. Här är vi väldigt extrapris- och säsongsfixerade så där går vi nog på känsla i butiken.

– Frysen sparar vi gärna till matlådor, men har vi plats med en påse gröna ärtor, en halvliter vaniljglass, frysta örter och sojafärs så köper vi det också.  

 

Om vi pratar mera lyxiga produkter: har ni några ”must have” i skafferiet för att just kunna spica till matlådan vid behov? Någon konstig special-soya? någon krydda? något frö? 

Soltorkade tomater är kanongott att strimla ner i grytor och ger en härligt texturbrytning som drar litegrann åt den köttiga hållet. Riktigt lyxigt är det ju med torkad svamp också. I smaksättningsväg som inte alls är dyrt är misopasta som du hittar i den asiatiska hyllan -perfekt för att boosta fylligheten få till den där umamin i soppor och grytor. Att använda vin- och spritslattar i matlagningen är också ett måste. Ibland korkas det absolut upp en vinare bara för att balansera syran i en sås. Dricker du inte alkohol är ett matlagningsvin i kryddskåpet ett bra alternativ.

 

Ni ska ju också ge ut en bok om det här! Kul! Hur känns det: att gå från att göra pluggluncher till att vara författare?

– Ärligt talat? Helt sjukt haha. Väldigt mycket jantekänsla och “nej men inte ska väl vi?” Men det är klart vi ska! Vi har gjort en riktig matlådebibel som vi önskade fanns när vi började plugga. Ett perfekt sätt att lägga studietiden bakom sig och ge tillbaka till alla vilsna stackare som är på samma plats nu som vi var för 5 år sedan. Men till alla reccar som läser: Ni har en SÅ ROLIG tid framför er. Njuuuut! Både av studietiden och av riktigt goda, veganska matlådor.

TÄVLING: Vinn Bolternsterns senaste bok genom att skriva in dig på Blekingska!

Från och med den 31 augusti lottar vi varje dag ut ett exemplar av boken Lycka till med resten av livet av Isabel Bolternstern. Vår qurator tog sig en pratstund med Isabel gällande studieliv, Lundatips och att gå in i väggen.

Hon var det nya stjärnskottet på journalisthimlen - hon hoppade till och med av utbildningen då drömjobbet redan var hennes. Sedan tog det stopp, Isabel Bolternstern var knappt 23 år innan hon gick rakt in i väggen. Här delar hon med sig av sina bästa tips för att inte gå samma väg som henne - något som hon även skriver om i boken “Lycka till med resten av livet”.

Om du skulle beskriva dig själv för någon som aldrig hört talas om dig förut med tre meningar?

– Jag är en klämkäck skåning som tycker att vi många gånger gör livet väldigt mycket svårare än det behöver vara. Till vardags jobbar jag som programledare och sportreporter i TV, men vid sidan av detta har jag skrivit boken Lycka till med resten av livet. På fritiden gillar jag att träna och spela tv-spel. 


Hur skulle du beskriva din bok för någon som aldrig hört talas om den? 

– Lycka till med resten av livet är mitt tappra försök att sätta fingret på varför vi inte mår så bra som vi borde. Berättelsen grundar sig i min egen historia, hur jag pressade undan oroskänslor och stressymptom till den milda grad att jag sjukskrevs för utmattning 2014. Till en början ursäktade jag allt med att jag var för klen, jag var för dålig på att säga nej och jag var för prestationsstyrd, men det skulle visa sig vara bagateller i sammanhanget.

Foto: Pressbild

Foto: Pressbild


– För problemet är större än individen. Vårt samhälle profiterar på att vissa sliter ihjäl sig och inte kan säga nej, på att vi har maktstrukturer som genererar få vinnare men extremt många förlorare, både på arbetsplatsen och på hemmaplan. Detta är vad boken handlar om. Att se helheten för att sluta klandra sig själv.

– Men jag vill inte att ni ska tro att det här är jordens mörkaste bok utan vändpunkt - nej nej. Den största delen av boken fokuserar ju på hur vi kommer fram till vad vi behöver för att må bra - och hur vi ska göra för att våga släppa taget om det som bevisligen inte funkar!

I beskrivningen av boken står det: ”Det går faktiskt att skapa lugn i vardagen trots att världen går på högvarv.” Detta är ju högaktuellt just nu - världen går på högvarv likt aldrig förut. Har du några tips till någon som har blivit ny student mitt i detta högvarv?
– Generellt hatar vi goda råd, för vi vill testa oss fram på egen hand, men jag önskar att jag lyssnat på folk som sa att saker måste få ta tid. Jag, och många med mig, är så ivriga att accelerera karriären att man tappar tålamodet. I många fall måste man dra ner på tempot för att hinna landa i nya utmaningar. Du har hela livet på dig - allt behöver inte ske nu, nu, nu. 


Om jag har förstått det rätt så gick det väldigt fort för dig från att börja studera vid Stockholms universitet till att bli inslängd i arbetslivet. Finns det något du ångrar sett till universitetstiden så här i efterhand?
– Jag hoppade av skolan efter knappt två år eftersom jag fick jobb inom den bransch jag ville jobba, och jag ångrar inte att jag tog det klivet. Däremot önskar jag att jag tog tillvara på det roliga med att vara student: det sociala, pubkvällar och att bara umgås med mina vänner. Mitt fokus låg hela tiden på att ha en massa järn i elden för att ta mig in på arbetsmarknaden att jag prioriterade bort att knyta kontakter, vilket gör att jag i princip bara har kontakt med en (1) av mina pluggkompsiar idag. 


Vad tyckte du själv var svårast med första tiden vid universitetet?
– Jag tror att Lund är en mycket bättre studentstad än Stockholm, för vi hade ingen nollning eller uppstyrda aktiviteter ihop. Så att inte känna sig ensam var en stor utmaning för mig när jag flyttade hit och inte kände någon alls. Vi hade 4 timmar föreläsning i veckan och resten av studierna fick jag sköta själv vid köksbordet i min lilla etta, vilket gjorde det svårt att få studentkänsla. 


Vad önskar du att någon skulle ha berättat till dig - jag gissar att det, som för många andra, blev en enormt stor förändring med att börja studera samtidigt som man flyttar?
– Att allt löser sig. Såhär i efterhand tycker jag att man haussar upp sig själv helt i onödan över småsaker - att ha en avslappnad inställning och ta saker som de kommer gör det väldigt mycket behagligare att plugga - och leva. I boken skriver jag en hel del om att avdramatisera situationer och ifrågasätta sitt kontrollbehov, vilket kan vara en god idé när känner att allt står och faller med minsta lilla misstag. 


Vad har du för Skånetips för både nya, men även oss gamla, Lundastudenter? 

– Lyft blicken och njut av hur grym natur Skåne har att bjuda på! Åk och bada i Mölle, plocka äpplen i Kivik, spela brännboll på valfri gräsplätt, tura mellan Helsingborg och Helsingör, ta tåget till Köpenhamn och strosa runt. Det är nära till allt! 

Quratorn har ordet - nyhetsbrev#1

Hej och varmt välkomna till en ny termin i Lund och på Blekingska!

Alexandra Gäddnäs heter jag och jag är Qurator på Blekingska nationen.

Blekingska nationen stängde under mars-månad ner sin verksamhet då corona-pandemin drabbade Sverige. Under sommaren har vi arbetat stenhårt med att etablera ett egenkontrollsprogram och vidta åtgärder så att vi kan öppna upp delar av vår verksamhet – på ett säkert sätt.

Detta innebär att vi, från och med fredag den 21 augusti, öppnar upp! Vi inleder hösten med att köra igång vår Onsdagspub, Sonjas Ölcafé och Söndagsbrunchen – som har blivit en á la carte-brunch. Vi erbjuder också sittningar i mindre skala samt diverse roliga pop ups! 

På vår evenemang tar vi emot 50 gäster: detta innebär att vi kommer behöva neka tillträde om det är fullt i lokalen – jag hoppas att ni har förståelse för detta! Vi kommer göra vårt bästa i att uppdatera läget i respektive event på Facebook.

Du kan läsa mera om våra åtgärder för en säker verksamhet under corona-pandemin HÄR.
Har du frågor? Mejla mig på q@blekingska.se så gör jag det bästa för att svara på dem!

Vår preliminära ordinarie verksamhet ser ut som följande:

Inskrivning (21/8-18/9): vardagar klockan 10-18, söndagar kl. 12-15.
Onsdagspuben: varannan onsdag, jämna veckor! Klockan 18 - 24.
Sonjas ölcafé: varje fredag! Klockan 18-24.
Söndagsbrunchen: varannan söndag, ojämna veckor! Klockan 12-15.

I dagsläget kör vi bara drop-in!

Vi har många roliga specialevent under planering,
håll utkik på vår Facebook!

 

Novischperioden
Novischperioden kommer att arrangeras i enlighet med nationens nya corona-rutiner. Ifall novischgruppen blir stor kommer den att delas upp i två mindre grupper. Vår novischperiod pågår från och med den 21 september till och med 9 oktober!

Under denna period kommer vissa aktiviteter ha företräde för novischer – så håll koll på våra Facebook-event gällande bokningsläget!

Frågor gällande novischperioden? Mejla: novischeriet@blekingska.se!

Höstblotet 2020
Vår grundplan är att arrangera vårt traditionella höstblot den 21 november 2020. Vi följer noga pandemi-situationen i landet och uppdaterar er så fort vi har något besked om hur vi kommer göra.

På återhörande,
Alexandra Gäddnäs
Qurator