Blekingska nationens valberedning nominerar till nationsmötet den 10/12

Förslag för ordinarie val på 2 terminer gäller mandat som löper från 1 januari 2021 till 30 december 2021. Förslag för fyllnadsval på 2 terminer gäller mandat som löper från valdagen till 30 juni 2021.

Ordinarie val, 2 terminer

Elsa Hagström, Festmästare, 2 terminer (Ordinarie val)

22-åriga Elsa Hagström är en glad och driven person med en gedigen förkunskap om arbetande på och anordnande av större evenemang. Hon har exempelvis jobbat i green room på P3 guld, anordnat evenemang för en ungdomsgård i Göteborg, anordnat två konserter och caféer för ensamkommande. Vi på Blekingska känner bland annat igen henne som ansvarig för senaste årets onsdagspubar. Trots att hon själv aldrig närvarat vid en bal har Elsa talat med sittande festmästare, och påtalar själv vikten av en nära dialog med balrådet. Valberedningen tror att Elsas nya idéer i kombination med balrådets kunskap om baltraditioner kan bli en riktig hit! 

Elsa är väl medveten om att balarbetet kommer innebära mycket förarbete och ser till och med fram emot problemlösningarna arbetet kommer innebära. När det kommer till festmästarnas interna samverkan tror Elsa på en tydlig arbetsfördelning samt nära samråd och kommunikation. Elsa kan se sig själv arbeta med att rekrytera sponsorer och valberedningen tror att detta är ett arbete hon hade klarat galant! När hon anordnat evenemang tidigare har hon nämligen arbetat med just detta. Valberedningen till även framföra faktumet att Elsa har körkort samt redan har gått a- och b-cert som något väldigt positivt. Med sin organisatoriska kunskap, vilja att ge balarbetet sitt allt, sin utåtgående personlighet samt tidigare ideella erfarenheter litar valberedningen fullt på att Elsa hade gjort ett 2021 års Höstblot till ett oförglömligt evenemang!  


Oscar Huzell, Pubmästare, 2 terminer (Ordinarie val)

21-åriga Oscar Huzell kom till Blekingska för blott ett halvår sedan och var således novisch under den gångna terminen. Han insåg dock tidigt att han var intresserad av att involvera sig mer på nationen. På grund av rådande coronasituation har han dock bara hunnit arbeta på nationen en gång, den gången på brunchen. Detta gav honom mersmak och han är nu intresserad av att ansvara för  onsdagspuben. 

Oscar har en gedigen erfarenhet av att flippa burgare då han i 3 år arbetade på donken. Som anställd på McDonalds var han dessutom produktionschef vilket innebär att han hade ansvar för sin arbetsgrupp, något valberedningen tror är en värdefull erfarenhet som kan gynna honom väl som pubbis. Han har utöver detta även kassaerfarenhet från att ha arbetat i kiosk på en go-cart bana. Då Oscar en social person med tydligt känsla för ansvar och med ett förflutet inom matbranschen tror valberedningen att han hade blivit ett utmärkt tillskott till tjänstemannakåren! 

Albin Brandt, Pubmästare, 2 terminer (Ordinarie val)

Albin är en utåtriktad 19-åring som dels sökte sig till Blekingska på grund av musiken och dels på grund av gemenskapen. Musik är den aspekt som till störst del präglar hans vardag men han känner sig nu även redo att ta sig an ett matutskott – nämligen onsdagspuben. Under intervjun framkom det att Albin är vegan, men absolut inte har några problem med att servera köttiga burgare. Vi tror att hans kunskap om vegetarisk mat kommer glädja alla herbivorer. 

Med sin glada attityd litar valberedningen på att Albin inte kommer ha några problem med att hitta jobbare och med sin naturliga pondus tror vi inte heller att han kommer ha några problem med att delegera arbetsuppgifter eller avvisa överförfriskade gäster. Valberedningen har stort förtroende för att Albin hade klarat av samtliga arbetsuppgifter med bravur och väljer därmed att nominera honom till pubmästare!

Elsa Karjalainen, Redaktör, 2 terminer (Ordinarie val)

Elsa Karjalainen är sedan länge ett bekant ansikte på Blekingska. Under sin tid på Blekingska har hon hunnit med att vara brunchtjänsteman och festmästare. Efter arbetet med balen under det gångna året riktar Elsa nu sin blick mot redaktörskapet för Herulens Hærold. Efter att ha läst igenom tidigare nummer finner hon där både inspiration och punkter hon vill förändra. Elsa vill exempelvis bibehålla den anspråkslösa tonen i tidningen och dess pitch-möten, men hon vill även renodla en stilistiskt elegantare form för tidningen och ser möjligheter till att distribuera den till en vidare publik. 

Elsa har redan sen tidigare skrivit för nationstidningen och sitter i detta nu och filar på ytterligare en artikel till nästa nummer. Enligt egen utsago har Elsa tyckt om att skriva och uttrycka sig kreativt på flera sätt så länge hon kan minnas, hon sitter exempelvis gärna även och redigerar bilder på sin fritid. Genom sitt arbete med festmästarna känner Elsa sig väldigt bekväm med ett nära samarbete med ytterligare en redaktör. Med sina genomtänkta reflektioner kring tidningens alla aspekter har valberedningen fullt förtroende för att Elsa är en perfekt kandidat till redaktör för HH!  

Elsa Sjöblad, Senior, 2 terminer (Ordinarie val)

Elsa har varit aktiv på Blekingska nationen ända sedan höstterminen 2016, och har blivit nominerad till seniorsledamot ett oändligt antal gånger i det förflutna. Efter att ha suttit som barchef, tandemamiral, festmästare och vaktchef känner hon nu att hon är redo för att kliva in i seniorsrollen. Elsa är inte den som tar saker och ting lättvindigt, utan är en person som alltid visar på gott föredöme, eftertänksamhet och ett öppet sinne när hon står inför beslut eller deltar i diskussioner. Med fyra långa nationsår på nacken känner Elsa att hon har en god och varaktig kunskap om Blekingska att bidra med. Dock påpekar hon att man ska akta sig för att fastna i det gamla.

Sina erfarenheter som festmästare och vaktchef tar Elsa särskilt med sig in i rollen som ledamot i seniors. Festmästare därför att hon därifrån fått lära sig mycket om hur man bäst arbetar i grupp, med långsiktig planering, och ibland får ta hänsyn till och kompromissa efter många starka viljor. Vaktchef därför att det förberett henne på konflikthantering och att hålla huvudet kallt i jobbiga, stressande och kanske framförallt oförutsedda situationer.

Tro oss när vi säger att Elsa Sjöblad är tuff som tusan, men samtidigt den som månar om sina medmänniskor, är flexibel, och håller god och saklig ton vid konflikter. Hennes långvariga engagemang i nationen, och hennes goda förståelse för organisationen och för arbetet som seniors utför, gör Elsa Sjöblad till en solklar seniorskandidat!

David Björkhem, Senior, 2 terminer (Ordinarie val)

Tack vare att han redan suttit i seniorskollegiet under det senaste året som PQ har David Björkhem stenkoll på vad posten som seniorsledamot innebär. Och nu till våren när han kommer att ha gått av som kuratelare vill han gärna sitta kvar i styrelsen. En anledning till detta är bland annat att han vill ha fortsatt god inblick och inflytande över nationens ekonomi, där han påpekar att det skett en intressant positiv utveckling under de senaste terminerna och där han gärna bidrar med fortsatt expertis i långsiktiga ekonomiska frågor. 

Enligt David ska en senior finnas tillgänglig där det behövs. Man kan förvänta sig att mejl läses och besvaras senast samma dag då vissa frågor (kanske främst från kuratelets håll) kan vara ganska akuta ibland. Som senior ska man också stötta och finnas tillhands till den grad man kan. Däremot är det inte ens jobb att träda alltför långt in i en ”psykolog-roll”, varken för kuratel eller tjänstemän. Istället är en bra seniorsledamot någon som lyssnar, kan komma med bra input baserat på tidigare kunskap, försöker stötta där det går, och har en positiv och engagerad attityd till seniorsuppdraget och till nationen.

Valberedningen har inga tvivel om att David, med sin erfarenhet från kuratelet och seniors under det gångna året, samt sin goda vilja och förståelse för nationen och dess kommande utmaningar, kommer att bli en stor tillgång för Blekingska som seniorsledamot. 

Elin Kronberg, Sonjastjänsteman, 2 terminer (Ordinarie val)

Psykologistudenten Elin Kronberg är nyinflyttad på Blekingska och har tidigt uppvisat ett intresse för att bli aktiv. Hon har de senaste halvåret både jobbat på onsdagspuben och Sonjas ölcafé. Nu har Elin sökt posten som Sonjastjänsteman, en post valberedningen tror att hon hade varit mer än väl lämpad för! 

Elin är ett pasta-entusiast så bland de första rätterna hon föreslog kunde serveras på hennes Sonjas hade varit en äkta carbonara som kanske kan kombineras med någon spännande drink. Hon känner sig både bekväm med att barstoppa människor och påtalar att hon tycker det känns roligt att försöka rekrytera arbetare till sina pass. Elin har sedan tidigare restaurang och serveringserfarenhet och valberedningen tror därför att hon är utmärkt lämpad till att instruera jobbare i köket. Valberedningen har fullt förtroende för att Elin kommer göra ett bra jobb som Sonjastjänsteman och vi ser fram emot att få smaka på hennes olika pastarätter!

Fabio Cavaliere, Sonjastjänsteman, 2 terminer (Ordinarie val)

Fabio is a twenty-year-old Italian exchange student currently in Sweden for his bachelor’s in development studies. Before the close-down this semester, he took the time to work a few times at the nation: at Sonjas and at the Novisch Party. And now, thanks to his interest in food and wanting to be part of Lund’s student life in a creative way, he’s shown interest in becoming a Sonjas tjänsteman. 

In High School, which he attended in Swaziland, he arranged a TEDx event, where he managed a team of 15 people. This taught him leadership skills and how to cooperate and delegate in a team. Back in Italy he worked at a car rental place where he gained experience in customer service. He was also the elected secretary for his student council. Fabio imagines it might be tough at first getting workers for Sonjas, but thinks the best strategy is to create a nice atmosphere by giving clear instructions, ensure as little stress as possible by accounting for plenty of time, and not taking things too seriously; and in that way ensuring that workers will want to come back a second time. 
The election committee was impressed with Fabio’s ability to speak strategically about the position and pitch ideas on the fly. He shows a great understanding about what it would entail to run a pub; anything between what kind of food to serve and how to handle unforeseen complications and managing a work team. We hope to visit a Fabio run pub in the foreseeable future. 

Jacob Borell, Sångtjänsteman, 2 terminer (Ordinarie val)

Jacob Borell söker posten som sångförman på grund av sin passion att föra vidare nationens roliga och alldeles egna sångtraditioner. Utöver att ha agerat sånganförare tidigare på sittningar har Jacob också som politiskt aktiv en vana av att tala inför andra. Som en del av förarbetet inför sittningar anser han det vara en naturlig del att prata ihop sig med personerna som leder sittningen, exempelvis novischamiraler, om hur planen för kvällen ser ut. Valberedningen tror att Jacob är mer än väl lämpad för ett sådant kommunikativt uppdrag. 

Jacob ser slutligen även ett stort behov av att inkludera alla på sittningen, oavsett engagemangsnivå och kunskap om sångboken och alla våra traditioner, och hoppas uppnå detta genom att vara så tydlig och öppen som möjligt, samt genom att visa att det är okej att göra misstag. Valberedningen hoppas på att Jacob Borell lyckas sjunga sig in i våra hjärtan på framtida sittningar och vill därmed nominera honom till sångtjänsteman.

Fyllnadsval, 2 terminer

Jacob Borell, Novischamiral, 2 terminer (Fyllnadsval)

21-åriga Jacob Borell anlände till nation höstterminen 2019 och gjorde snabbt ett starkt intryck. Efter att först ha blivit vald till barchef tog Jacob sig an rollen som festmästare i våras. Trots att balen blev inställd hann Jacob anskaffa sig mycket erfarenhet om hur det är att organisera ett stort projekt, vilket gör honom till en väldigt passande novischamiral. Förutom denna erfarenhet har Jacob som politiskt aktiv drivit många olika projekt och även hållit i större evenemang, både nationella och internationella.

Jacob vill marknadsföra Blekingska som en plats med stor gemenskap, och vill se till att den gemenskapen syrar igenom till nya medlemmar samtidigt som den inte blir exkluderande. Jacob ser gärna att nationen fortsatt har en stor variation av faddrar, både gällande personlighetstyp och roll på nationen, det vill säga tjänstemän och icke-tjänstemän. I och med att Corona-situationen förhindrar större evenemang belyser Jacob även vikten av faddergrupper för att skapa starka band mellan novischer och förstärka den gemenskap som nationen vill framhäva.

Genom sin erfarenhet av projektledning och förmåga att hitta kreativa lösningar tror valberedningen att Jacob Borell hade gjort ett ypperligt jobb som novischamiral. 

Matilda Erichs Lång, Pubmästare, 2 terminer (Fyllnadsval)

Matilda kom till Lund för ett halvår sedan, men hade redan innan dess sonderat terrängen och umgåtts mycket på vår kära nation. Nu är Matilda redo att ta steget att, utöver att arbeta på nationer, bli tjänsteman - i detta fall pubmästare. Trots att hon bara är 21-år gammal sitter Matilda Erichs Lång inne på en lång erfarenhet av ideellt arbete. Med sin erfarenhet av att vara ledare i idrottsrörelsen och att bland annat ha anordnat sommarläger tror vi att Matilda är en utmärkt kandidat för att instruera jobbare i köket och strukturera upp en rolig pub. Hon påtalar själv vikten av att checka in med sina arbetare och se till att de mår bra och har skoj under passet och utöver det tycker hon även det är av högsta vikt att skapa en angenäm upplevelse för pubgästerna.

Matilda ser fram emot att sätta sin personliga prägel på puben och nämner själv att hon vill jobba temabaserat. Under intervjun föreslog hon bland annat tex mex-kvällar.  Matilda har sedan tidigare jobbat i köket på Blekingska och Östgöta nation, en erfarenhet valberedningen ser mycket positivt på. Med sin klarsynta syn på nationsarbete, sin bekvämlighet i köket och varma personlighet tror valberedningen att Matilda hade varit ett utmärkt tillskott till vår tjänstemannakår! 

Elvira Schackenborg Gudmundsson, Redaktör, 2 terminer (Fyllnadsval)

Elvira är en 21-årig arkitektstudent som denna termin deltagit i novischperioden. Elvira är enligt egen utsago en extrovert person med många spridda intressen. Utöver att ha deltagit i novischevenemangen och att vara aktiv på A-sektionen har hon även hunnit med att arbeta på Sonjas ölcafé. 

Under intervjun lade Elvira tyngd vid att hon tycker det är otroligt viktigt att skribenterna i tidningen själva får bidra med input. Utöver att bibehålla formen för pitch-möten föreslår hon även ”skrivkvällar”, både för att öka gemenskapen mellan skribenter men även för att öka motivationen för skrivandet. Hon påtalar vikten av att ha mini-deadlines för att få en övergripande koll på hur det går för skribenterna. Elvira känner sig inte begränsad av att nationstidningen skall ha en viss form, exempelvis ett visst antal sidor, utan är redo att vara flexibel och anpassa layout och innehåll utefter situation och önskemål. Under intervjun framkom det att Elvira välkomnar ett samarbete med ytterligare en redaktör. Valberedningen har ett stort förtroende för att Elvira tillsammans med sin HH-kollega kommer producera roliga och inspirerande nummer av HH under vårterminen!

Otto Johansson, Senior 2 terminer (Fyllnadsval)

Otto Johansson är ett välkänt ansikte för de flesta på nationen. Han har varit aktiv sedan höstterminen 2017 och under denna tid suttit som Sonjastjänsteman, redaktör för Herulens Hærold samt bandbokare. Förutom år av nationserfarenhet som tjänsteman och stor kunskap om nationens verksamhet på alla nivåer har Otto även tidigare styrelseerfarenhet från sin tid i en förening på Åland, där han bland annat organiserat en festival under flera år. Då Otto jobbat alla utskott på nationen, och hållit i många evenemang tror valberedningen att han kan erbjuda han ett stort stöd till tjänstemannakåren som bland annat mentor. Detta både idémässigt och praktiskt då han kan hoppa in och jobba vilket utskott som helst, vilket även är något som hade underlättat för kuratelet.

Förutom Corona-situationen, anser Otto att flytten utgör den största utmaningen för nationen på så sätt att verksamheten och kuratelsarbetet kommer behöva förändras. Otto tror att förändringen måste börja ske redan innan flytten för att alla skall känna sig förberedda. Han tror att seniors spelar en viktig roll i denna övergång, och genom sitt tjänstemannaperspektiv tror Otto att han kan vara till stor hjälp för att övergången ska ske så problemfritt som möjligt.

Genom sin nationserfarenhet och unika perspektiv tror valberedningen att Otto skulle bli en utmärkt seniorledamot! 

Lowe Smith Jonsson, Senior, 2 terminer (Fyllnadsval)

Lowe Smith Jonsson kom till nationen höstterminen 2018 och har varit aktiv som trivseltjänsteman nästan lika länge. Förra terminen blev han vald till novischamiral och ledde därefter en väldigt framgångsrik novischperiod i höstas, trots problemen den rådande pandemin orsakade. Utöver detta har Lowe också en lång bakgrund av styrelsearbete bakom sig. Han varit folkrörelseaktiv sedan 13-års ålder, aktiv på både svenska FN förbundet och i ett partipolitiskt studentförbund i Lund och ordförande för elevkåren på gymnasiet - där han hjälpte föra en organisation med många medlemmar och stor budget från ruinens brant till framgång. Efter att ha bevittnat mycket dåligt styrelsearbete genom sina erfarenheter vet Lowe vad som krävs för att seniorskollegiet ska fungera bra. Det krävs långsiktig planering inför flytten, lojala seniorer som i första hand tänker vad som är bäst för nation utan att vara alltför personliga och stor tillgänglighet för både tjänstemän och kuratel.

Till seniors tillför Lowe stor kompetens och erfarenhet, en förmåga att skapa god stämning och hålla ihop en grupp, samt ett starkt förtroende och koppling till den nya generationen tjänstemän. Detta förtroende kommer framförallt hjälpa Lowe i rollen som mentor, där han belyser vikten av tillgänglighet och tydlig kommunikation, men även en lättsamhet som hjälper tjänstemän prata fritt om deras problem och behov.

På grund av alla hans erfarenheter och perspektiv kring ett välfungerande styrelsearbete väljer valberedningen att nominera Lowe Smith Jonsson till seniors! 

Gabriel Nilsson, Senior, 2 terminer (Fyllnadsval)

21-åriga Gabriel Nilsson är en ambitiös, engagerad och intresserad person som kom till nationen höstterminen 2018, och har under denna tid hunnit inneha en rad olika poster. Efter att ha först blivit vald till klubbmästare gick Gabriel sedan vidare till posten som festmästare, där han tog del i att organisera det väldigt framgångsrika höstblotet 2019. Till följd av detta blev Gabriel vald till hyresgästernas representant, samtidigt som han i år även varit vaktchef. Efter att ha sett nationen växa under dessa år, vill Gabriel nu gå med i seniors för att kunna bidra och ta del av nationens fortsatta växt.

Förutom att ha deltagit i styrelsearbete i stiftelsen Herulero som hyresgästernas representant har Gabriel även suttit som styrelsesekreterare i elevkåren på gymnasiet och organiserat sommarteater i en ideell förening i Karlskrona. Som senior vill Gabriel kunna agera bollplank för nya idéer och rådgivning till tjänstemän, samt se till att all viktig information, framförallt gällande flytten, når ut till både tjänstemannakåren och nationens alla medlemmar. I vilka utmaningar nationen står inför inom den närmsta framtiden belyser Gabriel vikten av att behålla nationens identitet som en liten musiknation i samband med flytten till nya Blekingska, samtidigt som han anser att det är viktigt att vi inte tappar anknytningen till Blekinge.

På grund av sin erfarenhet inom styrelsearbete och passion för nation tror valberedningen att Gabriel hade gjort ett utmärkt jobb som senior. 

Johan Apelqvist, Sonjastjänsteman, 2 terminer (Fyllnadsval)

Johan är en lärarstudent på 21 år som är född i Lund och uppvuxen i Kristianstad. Under novischperioden nu i höst engagerade han sig så mycket han kunde i aktiviteterna och han bodde även här på nationen tills han (dessvärre) blev tvungen att flytta till Delphi. Detta gör honom dock inte desto mindre intresserad av att engagera sig i Blekingska, och även om det är på onsdagspuben han har jobbat innan, så är det posten som Sonjastjänsteman han har fått upp ögonen för, delvis eftersom han intresserar sig för drinkar och dels då fredagar passar bättre in i hans veckoschema.

Både som blivande engelsklärare och före detta scoutledare tror och hoppas Johan på att han har alla förutsättningar och egenskaper som krävs för att dels hantera lite för energiska gäster, dels leda ett jobbarteam. Han har handskats med situationer där folk blir lite för fulla förut och känner sig bekväm i både ledarroll och serviceroll, och balansen däremellan. Kreativitet vad gäller matlagning är inte hans starkaste sida, men han nämner sin storebror (som är sexmästare) som en resurs att bolla idéer med för menyer, vilket är ett område han gärna vill utvecklas inom. Själva matlagningen i sig ser inte som ett hinder, tvärtom är han van vid att laga mat till många personer åt gången. 

Valberedningen känner att Sonjaskvällarna hade varit i trygga händer hos Johan, som det tydligt märks är en kandidat med koll på läget och med en trevlig uppsyn. 

Valberedningen föreslår att följande personer skall få fortsatt förtroende:

Hugo Granström, Barchef, 2 terminer

Emelie Kjell, Barchef, 2 terminer

Michelle Dzgoeva, DJ-tjänsteman, 2 terminer

Kotten Forsberg, Fanbärare, 2 terminer

Ella Rissle, Hovmästare (Sexmästeriet), 2 terminer

Axel Ahlin, Klubbtjänsteman, 2 terminer

David Evertsson, Köksmästare (Sexmästeriet), 2 terminer

Fabian Beijer, Revisor, 2 terminer

Erik Johansson, Revisor, 2 terminer

Melina Pettersson, Senior, 2 terminer

Martin Lindgren, Senior, 2 terminer

Gabriel Nilsson, Vaktchef, 2 terminer

Madelene Svensson, valberedningens ordförande

Tove Böckman, administratör

Albin Lundholm, VB-agent