Blekingska bygger - påriktigt!

Pressmeddelande: det första spadtaget till nya Blekingska Nationen!

I 323 år har Blekingska nationen varit en självklar del av det lundensiska studentlivet. Och sedan man fick sitt eget nationshus och egna studentbostäder för exakt 60 år sedan, har nationen varit starkt förknippad med Väster i Lund. På fredag ändras den bilden - Blekingska nationen är nu redo att ta det första spadtaget i expansiva östra Lund och blir hjärtat i ett nytt campusområde för Lunds studenter!


- Efter nästan ett decenniums projektering, processande och förhandlande är vi äntligen i mål. Och samtidigt vid startlinjen. Om allt går som det ska kommer 200 studenter att kunna flytta in här under hösten 2022, säger Johan Dalén, ordförande i Blekingskas bostadsstiftelse Herulero.


Bygget, som fått beteckningen Studentkåren 4 och är beläget på Ole Römers väg, mittemot Vattenhallen och ett stenkast från LTH:s kårhus, beräknas kosta drygt 200 miljoner kronor, och möjliggörs genom försäljning av Blekingskas nuvarande fastighetsbestånd och medel från donatorer.
Blekingska blir först ut, men flera studentbostäder kommer att följa efter i det attraktiva området. Bland annat planerar Akademiska hus för byggstart inom något år i direkt anslutning till det nya Campusområdet. Och hela områdets hjärta blir naturligtvis Blekingska nationens verksamhet.


- Det är fantastiskt roligt och otroligt efterlängtat, säger qurator Alexandra Gäddnäs, som på fredag tar det första spadtaget tillsammans med rektor magnificus Torbjörn von Schantz, inför Lunds ledande politiker, donatorer och andra inbjudna gäster.


- Vår populära musikinriktning står naturligtvis i fokus även framöver, precis som alla annan verksamhet. Vi byter kostym och adress, men vi förblir precis samma trevliga nation som lockat studenter i över 300 år, säger Alexandra Gäddnäs.

Vi från Blekingska nationen kommer att göra vårt bästa för att livesända presseventet inkommande fredag!

Har ni frågor eller funderingar? Kontakta isåfall:

Alexandra Gäddnäs +358 457 343 5626

Blekingskas nationens Qurator

eller

Johan Dalén

0730-78 00 97

Bostadsstiftelsens ordförande